

1."Zou ik te veel kleding hebben?"
Je hebt die een tanktop wel in tien verschillende kleuren en in iedere hoek van de kamer lijkt wel een paar schoenen je aan te staren. Om nog niet te spreken over je woonkamer waar je -noodgedwongen door een overvolle kledingkast- ook wat kledingstukken hebt rondslingeren.
2."Wanneer kan ik die geweldige outfit nog een keer dragen?"
Zónder de illusie te wekken dat je niet thuis hebt geslapen.
3."Waarom is het zo moeilijk je kleding weg te geven aan het goede doel?"
Ze hebben allemaal nostalgische waarde. Ja. Zélfs die jurk waar na drie wasbeurten die rode wijn-vlek nog steeds zichtbaar is.
4."Ben ik te groot om hakken te dragen?"
Waarom komen al die mannen maar tot je schouders?
5."Wanneer heb ik voor de laatste keer mijn beha's gewassen?"
Waarschijnlijk de laatste keer dat je je kleding hebt gedoneerd aan het goede doel.
6."Is dit te kort voor het werk?"
Voor die sexy collega? Nee. Voor je die ene baas met een midlifecrisis? Misschien is die skinny jeans toch een beter idee...
7."Waarom zag deze outfit er leuk uit toen ik vertrok, maar nu niet meer?"
Je rok vertoont vouwen op vreemde plaatsen en ook dat beoogde sexy decolleté is in tl-licht iets dieper dan -euhm- gepland. Shit.
8."Waarom heb ik in de ene winkel maat 34 en in de andere maat 38?"
Comfortregel: spiegel jezelf voor dat kledingstukken met grotere maten gewoonweg een productiefout zijn. Jij. Hebt. Maat. 34.
9."Goh. Zou mijn legging doorzichtig zijn als ik buig?"
Niets iets wat je wil uitproberen in de rij bij de supermarkt.
10."Waarom heb ik niks om aan te trekken?"
Om de één of andere reden heb je alleen maar iets om te dragen als je iets nieuws hebt gekocht. Waarom hangt er nu niks nieuws in je kast?
11."Goh. Zou mijn legging doorzichtig zijn als ik buig?"
Niets iets wat je wil uitproberen in de rij bij de supermarkt.
12."Zeg... Komt mijn neonroze string boven mijn broek uit?"
Fijn dat nu het hele kantoor kan meegenieten van jouw impulsieve besluit tijdens het lingerieshoppen.
13."Waarom zijn deze ballerina's meer onconfortabel dan al mijn hakken bij elkaar?"
Heus. Dit zou vandaag een rustdag voor je voeten moeten zijn. Géén marteldag.
14."Waar komt al die rotzooi in m'n handtas vandaan?"
Om de één of andere mysterieuze reden heb jij altijd losse TicTacs, papiersnippers en andere onverklaarbare troep in je handtas rondzwerven. Hoe het daar is gekomen? Geen flauw idee.
15."Is dit te strak?"
Of zijn mijn longen zojuist drie keer zo groot geworden?
16."Is dit een lang shirt of een héél korte jurk?"
Dit antwoord laat je voor nu maar even afhangen van de gelegenheid wanneer je dit wil dragen.
17."Kan ik wegkomen met deze boho accessoires, ook al schreeuwt mijn garderobe 'basic'?"
Ugh. Je hebt echt niets om aan te trekken.






1. Je weet niet helemaal zeker hoe je erover denkt.
Als je het past en je denkt niet gelijk bij jezelf "Ja, dit is helemaal iets voor mij, ik hou er van", koop het dan niet. Je hebt waarschijnlijk genoeg andere kleding in je kast die je dat gevoel wel geven. Spaar je geld en koop iets wat je wel helemaal een te gek gevoel geeft.
2. Je kan geen twee combi's bedenken om het bij te dragen.
Doe het dan NIET. De kans is groot dat je vervolgens uren kwijt bent aan het zoeken naar iets waar het wel bij past. En tijdens die zoektocht geef je vaak meer uit dan gepland. #beentheredonethat
3. Het vraagt om speciaal ondergoed om erbij te dragen. Een jurk waar je geen beha onder kunt terwijl je cupmaat groter dan cup C is. Nope, dat wordt 'm niet.
4. Het is rotzooi.
Je ziet het gelijk wanneer iets niet goed is gemaakt: de naden zijn scheef, er zitten draadjes en knoopjes los, etc. Als je tóch gek bent op dat truitje, dan vind je een soortgelijk iets wel in een andere winkel met betere kwaliteit.
5. Je hebt het gevoel dat je je lichaam moet veranderen om het aan te hebben.
"Dit staat vast perfect als ik vijf kilo kwijt ben." Doe dat jezelf niet aan. Gewoon niet.
6. Het is oncomfortabel.
Ze zeggen wel eens: "Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden." Maar om nou de hele dag in een nét iets te strakke skinny jeans te lopen? Ons advies: koop een maat groter, een ander model, of laat het hangen.
7. Je kan het goedkoper online vinden
(als je eens 3 minuten de tijd nam om te kijken!).
Vooral aan te raden als dat truitje net iets boven je budget is. Zoek op internet naar winkels waar het merk ook wordt verkocht. Er is altijd een kans dat het daar nét iets goedkoper is.
8. Je koopt het omdat je een cadeaubon hebt.
Logisch dat je even die winkel instapt omdat je er 'gratis' kan winkelen. Maar dat betekent niet dat je zomaar iets mee moet nemen. Cadeaubonnen zijn vaak lang geldig, dus loop volgende keer gewoon weer even binnen.
9. Je hebt iets in je hoofd en het is niet precies hetzelfde, maar het komt wel in de buurt.
Het is echt ergens daar buiten, je moet alleen nog even zien te vinden waar.
10. Typisch gevalletje 'wel leuk om een keertje te dragen'.
Als je niet van plan bent om het vaak te dragen, doe het dan niet. Ook al is het in de uitverkoop. Ook al is het maar tien euro. Nee.
11. Je bent moe en kan niet meer helder denken. Shoppen is ook zóóó vermoeiend. En juist dan koop je vaak dingen waar je later spijt van krijgt. Goed excuus om binnenkort weer naar de winkels te gaan.
12. Je hebt het gevoel dat je het de verkoper – die een uur met je bezig is geweest- verschuldigd bent.
Voel je niet verplicht om iets te kopen. Het is het werk van de verkoper om heen en weer te lopen van paskamer naar kledingrek ("Heeft u deze misschien een maatje kleiner", "Ik zag dat u ze ook in mosterdgeel heeft?"). Zolang je aardig blijft, heeft de verkoper er echt wel begrip voor. Zo niet, dan verdienen ze jouw aankopen ook niet.
13. Dat ene jurkje wat je wel zou willen dragen, maar wat je nooit écht aan gaat trekken.
Dat betekent niet dat je nooit uit je comfort zone mag stappen. Maar wees realistisch. Het blijft waarschijnlijk toch in je kledingkast hangen als je het gevoel hebt dat het te bloot voor je is.
14. Je kan het je niet veroorloven.
Als je geen geld hebt om te shoppen, ga dan niet shoppen. Doe het jezelf niet aan. Mocht je toevallig langs de winkels lopen (je moet toch een keer boodschappen doen) wees dan sterk. En ja, dat is moeilijk, zeker als er met koeienletters SALE op de ramen staat. Je hoort de uitverkoopjes al roepen. Negeer het en loop voorbij. You can do it!


Een aantal Franse onderzoeken, gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior, wees uit dat de mate waarin mensen je willen helpen, afhankelijk kan zijn van het soort schoenen dat je draagt. Echt.
In de eerste twee studies droegen de vrouwen of flats, 5-centimeter hoge hakken vrouwen óf 9-centimeter hoge hakken. De dames vroegen 270 mannen en 180 vrouwen op straat om snel een enquête in te vullen. De dames die hakken droegen werden sneller geholpen. Grappig: de hoogte van hak maakte niets uit.
In een ander onderzoek gingen vrouwen de straat op in - wederom - flats, lage hakken en hoge hakken. De dames lieten een handschoen vallen in de buurt van een mannelijke of vrouwelijk voorbijganger. Tatataa: de dames in hakken werden eerder en sneller geholpen door een voorbijganger.
En dan is er nog onderzoek nummer 3. Hierbij bevonden de onderzoekers en de dames in flats, lage hakken en hoge hakken zich in verschillende barren. Ze timeden hoe lang het duurde voordat 36 mannen op de vrouwen afgingen en ze versierden. Verrassing: de dames in de hoogste hakken werden het snelst versierd.